Receptas iš LRT laidos “Klauskite daktaro”

Razinos tinka vėžio prevencijai. Tyrimai rodo, kad džiovintuose vaisiuose, ypač slyvose ir razinose, yra daug fenolio, turinčio stiprių antioksidacinių savybių. „Antioksidantai yra labai svarbūs mūsų sveikatai, jie apsaugo nuo laisvųjų radikalų pažeidimų. O laisvieji radikalai yra vienas svarbiausių veiksnių, lemiančių spontaninį vėžio ląstelių atsiradimą ir plitimą. Taigi vartodami razinas galite sumažinti ląstelių pažeidimus ir išvengti vėžio“, – sako A. Unikauskas.

Rekomenduojama razinų paros norma yra 50 g. Subalansuotos mitybos ekspertė Rita Šilenskienė pasakoja, kaip iš razinų pasigaminti saldainių, padažą, tinkantį prie įvairių patiekalų bei kaip jos pagardina troškinį su mėlynaisiais kopūstais.

Recepto gamybą galite peržiūrėti čia nuo 35 minutės:

Ingredientai čiatniui:

1 stiklinė vandens 200g

1 arbat.š. su kaupu garstyčių

½ arbat.š druskos

200 g tamsių razinų

50 g tarkuoto ar smulkiai supjaustyto imbiero

500 g obuolių

3 raudoni svogūnai

5 šaukštai vyno acto

150 g bruknių, spanguolių ar juodųjų serbentų

Cinamono lazdelė, po šaukštelį gvazdikėlių ir  kvapniųjų pipirų

2 šaukštai ghee sviesto

1 arbat š. ciberžolės

Eiga:

Ištirpinti ghee sviestą, suberti prieskonius ir pakepti 30 sekundžių

Suberti supjaustytus kubeliais svogūnus, imbierą ir pakepti intensyviai maišant kelias minutes.

Suberti kubeliais supjaustytus obuolius, išmirkytas razinas, supilti vyno actą, supilti vandenį ir patroškinti 10 minučių.

Suberti uogas, išmaišyti ir virti, kol uogos pradės sproginėti. Atvėsinti.

Paįvairinkite savo įprastus patiekalus neįprastais pagardais!

Subalansuyotos mitybos ekspertrė

Rita Šilenskienė