Kai manęs klientai (pacientai) klausia : ar duoną valgyti galima, visada sakau, kad tik savo pačių keptą, nes tik taip tikrai žinosite ko ir kiek ten sudėjote. Visada dabartinė duona praktiškai virtusi pyragais… O ir vakare , greitai vakarienei dėl angliavandenių gausos ji netinka. Dabar nkiekvienas labai paprastai gali išsikepti duonos. Ir ne bet kokios, o nerealiai skanios ir sveikos! Aš, kaip tikra suvalkietė, vis skaičiuoju ir  “išspaudžiu” geriausią variantą finansine prasme, bet kad nenukentėtų maistinė vertė. Duonos mišiniai Norvegų Sukrin kompanijos “brodmix” su dideliu kiekiu baltymų tiks net vakaro maistui. O aš pasirinkau 1 kg mišinio pakuotę su dideliu ląstelienos kiekiu – duona su skaidulomis.

Pagerinta skaidulų duona jūros kopūstais:   BE CUKRAUS IR GLIUTENO!!!

200 g avižų grūdų arba pilno grūdo avižų miltų

1 arbat.š jūros druskos

1/2 arbat.š džiovintų čiobrelių

2 š sausų , džiovintų jūros kopūstų

1v. š psyllium miltelių 

250 g duonos mišinio (1/4 kilogramo pakuotės)

80 g moliūgų ar saulėgrąžų sėklų

600 ml vandens

Pabarstyti kmynais ar sezamu

 

Eiga:

*avižas sumalti iki miltų (jei naudojami miltai, tik pasverti)

*Sumaišyti visus sausus ingredinetus:

psyllium, druską, jūros kopūstus, sėklas, čiobrelius, miltus ir duonos mišinį.

*Supilti vandenį ir gerai išmaišyti. Galima tai daryti mikseriu. Po 5 minučių tešla sukietės, išbrinks. Ją galima formuoti vandeniu sudrėkintomis rankomis ant silikoninio kepimo kilimėlio arba duonos formoje.

*Ištepiau silikoninę duonos formą ghee sviestu, pabarsčiau dugną sezamo sėklomis. Šlapiomis rankomis išlyginau duonos tešlą, pabarsčiau viršų kmynais.

*Orkaitė įkaitinta iki 200C. Per orkaitės vidurį įkepiau duoną ir sumažinau kaitrą. Kepiau 55min./180C su oro pūtimu. Atvėsinti būtina ant grotelių, uždengus rankšluosčiu.

Pastaba: avižas arba avižų miltus kitą kartą keiskite elkologiškais grikių miltais. Kaskart bus kitas duonos skonis. O jūros kopūstus galima pakeisti džiovintais pomidorais.

1 kg duonos kaina 5 Eur.

Skanaus  ir maitintis paprastai, bet ne prastai Jums linki

Subalansuotos mitybos ekspertė

Rita Šilenskienė