Duona su jūros dumbliais per LRT

Receptas buvo gamintas laidoje “Klauskite daktaro” vasario 27 dieną. Mediatekoje rasite visą įrašą apie nuostabiuosius dumblius ir kaip paprasta įtarukti juos į kasdienę mūsų mitybą.

Laidoje dalyvavau su laidų vedėju Orijumi Gasanovu ir jį-visko mačiusį ir visko ragavusį-labai nustebino duonos skonis.

Gaminimo laikas 60min .  Vienas kepalas 12 × 28 cm

INGREDIENTAI:

Sausi produktai:

100 g sezamų sėklų

20 g džiovintų jūrų kopūstų

150 g lazdynų ar žemės riešutų

90 g rudų bolivinių balandų

150 g avižų kruopų arba pilno grūdo avižų miltų

Prieskoniai:

po 1 a. š. kmynų, rozmarinų, druskos, raudonėlių, sodos

100 g „Džiugo“ ar kietojo avių sūrio

Šlapi ingredientai:

2 L dydžio kiaušiniai

80 g nuplautų džiovintų datulių (10 vnt.)

450 g jaunų, gabaliukais pjaustytų cukinijų

Papildomai:

1 a. š. lydyto sviesto, saulėgrąžų ar moliūgo sėklų formai pabarstyti

EIGA:

  1. Į trintuvą sudėti avižų kruopas, prieskonius ir bolivines balandas. Malti apie minutę, kol gausis miltai. Išberti į maišymo indą. Jei vartojate pilno grūdo avižų miltus, šitą punktą praleisti.
  2. Į trintuvą sudėti sezamų sėklas, riešutus, jūrų kopūstus ir malkite apie 10 sek., kol masė pradės drėkti. Tuoj pat išjunkite, kad nepradėtų skirtis iš sėklų aliejus. Gautus miltus išpilti į maišymo dubenį ir sumaišyti su avižų miltais.
  3. Sumalti arba sutarkuoti sūrį, išpilti prie miltų ir viską išmaišyti.
  4. Šlapius ingredientus ir prieskonius sudėti į trintuvą ir plakti apie minutę iki vienalytės konsistencijos. Išpilti į dubenį ir tešlą gerai išmaišyti.
  5. Kepimo formą patepti lydytu sviestu, iškloti kepimo popieriumi, patrinti formą ir apversti sviestuota puse į išorę. Pabarstyti popierių saulėgrąžų ar kitomis sėklomis. Tešlos masę išpilti, išlyginti, peiliu įpjauti skersinius brūkšnius ir vėl pabarstyti sėklomis, rupia jūros druska, maltais pipirais – bus pikantiška plutelė.
  6. Kepti 55 min. 175–180 °C temperatūros orkaitėje su oro pūtimu. Ištraukti iš orkaitės, su popieriumi iškelti ant grotelių, atsargiai ištraukti popierių ir užkloti duoną rankšluosčiu. Palikti, kol visiškai atvės.

Pastaba

Kas ilgitės ruginės duonos – tai puiki alternatyva, nes jos skonis panašus. Vietoj avižų miltų galima dėti neskrudintų-žalių grikių miltus – bus dar kitoks skonis. 2 riekelės tokios duonos su salotomis bus sotūs pusryčiai, tad nenorėsite valgyti iki pietų.

Mėgautis sava duona JUMS linki subalabsuotos mitybos ekspertė Rita Šilenskienė

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *