Receptas buvo gamintas laidoje “Klauskite daktaro” vasario 27 dieną. Mediatekoje rasite visą įrašą apie nuostabiuosius dumblius ir kaip paprasta įtarukti juos į kasdienę mūsų mitybą.

Laidoje dalyvavau su laidų vedėju Orijumi Gasanovu ir jį-visko mačiusį ir visko ragavusį-labai nustebino duonos skonis.

Gaminimo laikas 60min .  Vienas kepalas 12 × 28 cm

INGREDIENTAI:

Sausi produktai:

100 g sezamų sėklų

20 g džiovintų jūrų kopūstų

150 g lazdynų ar žemės riešutų

90 g rudų bolivinių balandų

150 g avižų kruopų arba pilno grūdo avižų miltų

Prieskoniai:

po 1 a. š. kmynų, rozmarinų, druskos, raudonėlių, sodos

100 g „Džiugo“ ar kietojo avių sūrio

Šlapi ingredientai:

2 L dydžio kiaušiniai

80 g nuplautų džiovintų datulių (10 vnt.)

450 g jaunų, gabaliukais pjaustytų cukinijų

Papildomai:

1 a. š. lydyto sviesto, saulėgrąžų ar moliūgo sėklų formai pabarstyti

EIGA:

  1. Į trintuvą sudėti avižų kruopas, prieskonius ir bolivines balandas. Malti apie minutę, kol gausis miltai. Išberti į maišymo indą. Jei vartojate pilno grūdo avižų miltus, šitą punktą praleisti.
  2. Į trintuvą sudėti sezamų sėklas, riešutus, jūrų kopūstus ir malkite apie 10 sek., kol masė pradės drėkti. Tuoj pat išjunkite, kad nepradėtų skirtis iš sėklų aliejus. Gautus miltus išpilti į maišymo dubenį ir sumaišyti su avižų miltais.
  3. Sumalti arba sutarkuoti sūrį, išpilti prie miltų ir viską išmaišyti.
  4. Šlapius ingredientus ir prieskonius sudėti į trintuvą ir plakti apie minutę iki vienalytės konsistencijos. Išpilti į dubenį ir tešlą gerai išmaišyti.
  5. Kepimo formą patepti lydytu sviestu, iškloti kepimo popieriumi, patrinti formą ir apversti sviestuota puse į išorę. Pabarstyti popierių saulėgrąžų ar kitomis sėklomis. Tešlos masę išpilti, išlyginti, peiliu įpjauti skersinius brūkšnius ir vėl pabarstyti sėklomis, rupia jūros druska, maltais pipirais – bus pikantiška plutelė.
  6. Kepti 55 min. 175–180 °C temperatūros orkaitėje su oro pūtimu. Ištraukti iš orkaitės, su popieriumi iškelti ant grotelių, atsargiai ištraukti popierių ir užkloti duoną rankšluosčiu. Palikti, kol visiškai atvės.

Pastaba

Kas ilgitės ruginės duonos – tai puiki alternatyva, nes jos skonis panašus. Vietoj avižų miltų galima dėti neskrudintų-žalių grikių miltus – bus dar kitoks skonis. 2 riekelės tokios duonos su salotomis bus sotūs pusryčiai, tad nenorėsite valgyti iki pietų.

Mėgautis sava duona JUMS linki subalabsuotos mitybos ekspertė Rita Šilenskienė