Šią nuostabią sėklą priosimename daž-niausiai artėjant Kūčioms ir Kalėdoms. O be reikalo, nes dar senovės graikai žinojo jos savybę malšinanti skausmus ir maitino besilaukiančioms ir tik ka pamigmdžiusioms moterims. Jie ypač gerbė žemdirbystės deivę Demetrą, padovanojusią žmonijaigležną, bet galingą maistine verte aguoną. Dėl to šios deivės statulos papėdę visada puošė aguonos, o jos žyniai nešiojo aguonų galvučių vainikus.

Graikai turėjo ir miego dievą – Hipnozą, o romėnai – Morfėjų, kurie vaizduojami rankose laikantys aguonų stiebus.

Jums rekomenduoju dažniau į mitybą įtraukti šią sėklelę, nes tai nebranmgi, aliejinga ir vertinga gamtos dovana.

Receptas  “Aguonų sadaldainiai” – apie 35vnt.      iš LRT laidos “Klauskite daktaro”

Recepto gamybą galite peržiūrėti čia:

Ingredientai:

300 g aguonų

130 g tamsių 20 minučių išmirkytų vandenyje razinų

150 g migdolo riešutų

90 g ištirpinto kokoso aliejaus

40 g maltų linų sėmenų

Apvoliojimui– riešutų miltų ar migdolo plokštelių, arba kakavos

Eiga:

Viską suplakti apie dvi minutes iki lipnios masės.

Drėgnomis rankomis formuoti nedidelius rutuliukus, į vidų galima įspausti spanguolę.

Apvolioti riešutų miltuose ar kituose pasirinktuose pagarduose. Palaikyti nors valandą šaldytuve.

Surasti mėgstamų patiekalų sveikas alternatyvas Jums linki

subalansuotos mitybos ekspertė

Rita Šilenskienė