Salotos su kerobos sirupu

Apie morkas: 

Morkų šakniavaisiai gali būti  baltos, geltonos, oranžinės, raudonos, violetinės arba labai tamsiai violetinės. Viena pagrindinių morkų šakniavaisių spalvų įvairovės priežasčių yra skirtingi karotinoidų ir antocianinų kiekiai jose. Įvairių rūšių karotenoidai (alfa karotinas, beta karotinas, liuteinas ir likopenas) suteikia daržovėms, uogoms, vaisiams oranžinę, geltoną arba raudoną spalvą, o antocianiniai morkoms ir kitoms daržovėms suteikia violetinę spalvą. Visų šių pigmentų nauda sveikatai buvo ištirta, nustatyta, kad jie gali apsaugoti nuo tam tikrų vėžinių susirgimų ir širdies bei kraujagyslių ligų.

Pirmosios morkos buvo išvestos XV–XVI amžiuje Centrinėje Europos dalyje. Jos pradėtos auginti geltonos ir violetinės spalvos, bet šiandien populiariausios liko oranžinės morkos. Pamažu vėl sodininkai ir daržininkai pradeda auginti įvairesnių spalvų šakniavaisius, nes tai ne tik estetiška, bet ir skirtinga daržovių nauda.

Morkos yra polivitamininiai augalai. Jų šakniavaisiuose gausu karoteno, kuris virsta vitaminu A, jis labai svarbus augančiam ir sveikstančiam organizmui. Šis provitaminas ypač reikalingas regėjimui, odai, augimui, gleivinių sistemai. Geltonos spalvos morkose gali būti nuo 1 iki 5 ppm liuteino, kuris turi reikšmės akių sveikatai ir apsaugai.  Skirtingų spalvų morkose dominuojantis makroelementas yra kalis. Šviežiose morkose jo kiekis svyruoja nuo 443 iki 758 mg/ 100g. Morkose esantys karotenoidai, polifenoliai ir vitaminai veikia kaip antioksidantai, antikancerogenai, stiprina imuninę sistemą. Taip pat, mažina cholesterolio kiekį, riziką susirgti širdies bei kraujagyslių ligomis.

Šiais metais pati užsiauginau įvairių šakninių daržovių: dviejų spalvų morkų, kaliaropių, ropių ir baltųjų ridikų. Derinant jas tarpusavyje. Parinkus tinkamą padažą, tai gali būti ne tik salotos prie pagrindinio patiekalo, o puikus pagrindinis patiekalas, suderintas su kokybiškais baltymais ir riebalais.

Trijų spalvų šakninės salotos – 2 porcijos, tinka keto

Ingredientai:

  • 250 g oranžinių morkų
  • 250 g violetinių morkų
  • 200 g baltojo ridiko (Daikono)
  • Saujelė petražolių
  • Avių pieno brandinto sūrio 80-100 g

Padažui: ½ svogūno, 1 v.š. carob syrup, 1 v.š sezamų pastos, 3 v.š. citrinos sulčių, 4 v.š. alyvuogių aliejaus, ½ a.š. druskos, žiupsnis pipirų.

Gaminimo eiga:

  1. Daržoves smulkiai sutarkuoti ir sumaišyti.
  2. Svogūną supjaustyti smulkiais kubeliais, suberti į dubenėlį. Supilti likusius padažo ingredientus ir gerai sumaišyti. Dar galima pagardinti druska, pipirais. Pašlakstyti salotas padažu ir apiberti kapotomis petražolėmis.
  3. Apiberti sutarkuotu ar plonai supjaustyti sūriu.

Pastaba: Jei neturite carob syrup – kerobos sirupo, jį galima keisti balzaminiu actu su keroba, šilauogėmis ar apelsinais.

morkos

salotos

salotos

Rita Šilenskienė

Subalansuotos mitybos ekspertė "Pirmo Šaukšto" įkūrėja.

Daugiau informacijos rasite: www.silenskiene.lt


Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *