Saldūs košės pusryčiai

Košės, košės, košės…. Taip, būtent jos puikiai tinka visų metų laikų pusryčiams-gausime energijos, būsime sotūs iki pietų, nenorėsime saldumynų po pietų, o žarnynas padėkos už jo gerbimą. Žodžiu, kai norisi saldaus ( po trumpos nakties tai puikus pasirinkimas), košė per 7-18 minučių! Jei susiplanavote pusry2ius i6 vakaro, tai kynv1 galima užpilti vandeniu ir palikti per naktį mirkti ar net kelias minutes apvirti. Jei ne, tai gaminkite pagal receptą.

Bolivinė balanda (Kynva-quinoa) viena iš nedaugėlių sėklų/kruopų, kuri turi net devynių rūšių nepakeičiamų  aminorūgščių, ypač naudingų pilnavertei mitybai. Baltymų turi tiek daug, kiek jų paprastai nerasime jokiame įprastiniame grūde – net 14-18%. Vertinant pagal mineralinių medžiagų kiekį,kynva  turi  kalcio, fosforo bei geležies, mangano, magnio, fosforo, folio rūgšties, vario, cinko, kalio, vitaminų B1, B2, B6, D ir E. Kovai su laisvaisiais radikalais rasite  antioksidantų, kurie lėtina senėjimo procesus ir padeda išvengti daugelio ligų.

Kynvų sėklos būna spalvotos. Rinkitės pagal tai, kaip įsivaizduojate savo patiekalą. Aš mėgstu maišyti skirtingas spalvas, kad matytųsi struktūra, nes jos išvirtos panašios į mažus makaroniukus. Iš kynvų sėklų pagamintas maistas lengvai virškinamas, nealergizuoja jautrių žmonių. Kynvos sėklos turi itin žemą glikemijos indeksą, ilgam suteikia sotumo jausmą, puikiai tinka sergantiems diabetu. Dar svarbus jų privalumas – neturi gliuteno, todėl drąsiai gali vartoti visi netoleruojantieji ar alergiški gliutenui.

Košės pusryčiai:

  • 2 porcijos
    100 g rudos kynvos sėklų
  • 60 g avižų pilno grūdo eko dribsnių
  • 500-550 ml vandens
  • žiupsnis druskos

Košės pagardinimui:  10 džiovintų slyvų, šviežios ar šaldytos uogos, 1 arbat.š.medaus, cinamono, 1 arbat.š.sviesto

EIGA:

košė

1.Puode užvirti vandenį, suberti druską ir kynvą. Pavirti ant silpnos kaitros 15min.

2. Suberti dribsnius, slyvas, išmaišyti, uždengti ir palikti minimaliausią kaitrą 5 minutėms.

3. Išjungus įmaišyti cinamoną, sviestą (naudojau ožkos pieno) ir dėti į lėkštes. Pabarstyti uogomis, dar galima maltais sėmenimis. Vos apšlakstyti skystu pavasariniu medumi.

1.Puode užvirti vandenį, suberti druską ir kynvą. Pavirti ant silpnos kaitros 15min.

2. Suberti dribsnius, slyvas, išmaišyti, uždengti ir palikti minimaliausią kaitrą 5 minutėms.

3. Išjungus įmaišyti cinamoną, sviestą (naudojau ožkos pieno) ir dėti į lėkštes. Pabarstyti uogomis, dar galima maltais sėmenimis. Vos apšlakstyti skystu pavasariniu medumi.

Aktyviai naudoju žiemos atsargas ir, net nespėjus atšilti uogoms, įmaišau į košės pusryčius – taip ir maistas būna nekarštas, nereikia ryti ar gaišti laiko ir vitaminai niekur nedingsta :).

Pastaba: tokia atvėsusi košė gali būti ir puikus desertas, susluoksniuotas į taureles.

SKANAUS!

košė

Subalansuotos mitybos ekspertė

Rita Šilenskienė

Daugiau receptų:

https://pirmassaukstas.lt/shop/maisto-gaminimo-iranga/knyga/

 


Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.