Kūdikių mityba

Visi tėvai nori, kad vaikučiai augtų sveiki ir turėtų gerą apetitą. Nuostabu, jei mamytė gali pati maitinti savo pienu kūdikį – tokiu atveju mažylis gauna visko, ko reikia normaliam vystymuisi. Kūdikiui sulaukus pusės metų, jam nebeužtenka mamos pieno ar mišinuko, nes ima augti geležies poreikis, todėl rekomenduojamas pradėti kūdikio maitinimas kietu maistu. Dalis mamyčių taupo laiką ir renkasi konservuotą kūdikių maistelį, kiti tėveliai supranta, kad tik šviežias, tik pagamintas maistas yra pats vertingiausias, todėl gamina košeles patys.

kūdikis

Ką reikia žinoti apie kūdikių mitybą?

Paprastai literatūroje rekomenduojama pradėti nuo daržovių košelių, bet daugelyje sveikos mitybos turinčias tradicijas šalių pirmas papildomas maistas kūdikiams yra gliuteno neturinčios kruopos – ryžiai. Kūdikio virškinimo sistema labai jautri, dažnai jiems pučia pilvuką, todėl ši ryžių tyrelė būtų ne tik naudingesnė už taip propaguojamas bulvių košeles, bet ir sureguliuotų virškinimą, viduriukus, stiprintų kasos veiklą. Ryžius reikia rinktis natūralius, nešlifuotus, nes juose daugiau ląstelienos, kalcio, fosforo ir geležies. Natūralius ryžius vertėtų valgyti visiems šeimos nariams, todėl čia nebūtų atskiras ruošimas kūdikiui. Kelis šaukštus jau išvirtų ryžių tiesiog suplakti su karštu daržovių sultiniu, šaukšteliu sviesto ir po kelių sekundžių galite maitinti mažylį šviežiu, naudingu maistu. Druska yra neduodama iki dviejų metų, nes vėliau vaikas turės inkstų problemų.

Paaugus mažyliui pamažu reikėtų pradėti maitinimą daržovių košelėmis. Pačios geriausios daržovių košelės kūdikiui yra saliero šaknies, morkų, šviežių bulvyčių, pastarnokų, moliūgų, kalafijorų, kopūstų. Kūdikio maitinimą pradėti nuo vienos daržovės ir pamažu įvesti po vieną naują. Reikėtų stebėti vaikučio reakcijas į daržoves. Naujo produkto reikėtų pradėti duoti maždaug kas dvi dienas. Yra kai kurios daržovės, kurios gali sukelti viduriavimą ar bėrimą. Senų bulvių, t.y. nuo vasario mėnesio kūdikiui duoti nereikėtų ir patiems jau nerekomenduojama valgyti. O jei jau verdate bulves, įdėkite gabaliuką saliero šaknies, nes salieras paskatins kasos veiklą ir geriau suvirškins krakmolingą maistą. Beje, bulves puikiai gali pakeisti kitas geležies ir baltymų šaltinis – lęšiai. Mano anūkės mėgstamiausia košelė: geltonieji lęšiai, morkytė, pastarnokas, saliero šaknis ir pagardinta vos lydytu sviestu ghee bei sėmenų aliejumi.

Riebalai yra ypač svarbios medžiagos kūdikių smegenų formavimuisi, nes dalyvauja nervinių skaidulų apvalkalo formavimesi. Iki pusės metų kūdikiai net pusę savo energijos turi gauti iš riebalų (ir gauna jų su mamos pienu). Vėliau papildomai duodame tiek sočiųjų riebalų rūgščių, esančių, svieste, tiek nesočiųjų riebalų rūgščių, kurių vaikutis gauna su šalto spaudimo aliejumi. Jį reikia įmaišyti į jau išvirtą ir pertrintą tyrelę. Net 20 % kūdikio smegenų yra iš Omega 3 riebiųjų rūgščių, todėl geriausias jų šaltinis papildantis mažylio racioną – sėmenų ir kanapių aliejus. Rekomenduočiau netaupyti kūdikio maisteliui ir rinktis ekologiškus produktus. Juk jie suvalgo labai dar nedideles porcijas, todėl tikrai nenuskriaus tėvelių biudžeto, o kokybiškas maistas padės sustiprėti ir išvengti alergijų.

Košelės priklausomai nuo kūdikio amžiaus turi turėti skirtingą konsistenciją. Kol mažylis neturi dantukų – piurė konsistencijos, kai tik pradeda augti dantukai, košelės turi būti su gabaliukais, kad kūdikiai pajaustų ką reikia daryti su savo kramtukais. 7-8 mėnesių gali ateiti toks laikas, kad vaikas pradės ignoruoti tyreles. Nors kiekvienam tai individualu, bet jei tik vaikas nevalgo ir jau turi dantukus, pradėkite garinti daržoves šiaudeliais, duokite graužti-spalvotos daržovės ir graužimas vėl gražina norą valgyti. Daržovių košelės virtos vandenyje aišku, bus ne tokios skanios, kaip virtos piene ar saldžios vaisių tyrelės. Tačiau yra du “bet”: karvės pienas – labai stiprus alergenas ir sunkiai virškinamas. Jei jau norite duoti kūdikiui pieną, rinkitės ožkos natūralų pieną, nes jo struktūra yra artimiausia motinos pienui. Antra – jei kūdikis pradės valgyti pirmiausia saldžias vaisių tyreles, po to bus problema su daržovėmis – jų tiesiog nenorės. Tegul tėveliai po to nesistebi, kad vaikams niekaip negali įsiūlyti daržovių. Viską darome mes – tėvai. Kai pripratinsite prie daržovių, vėliau galima duoti ir vaisių košeles.

kūdikių maistas

Kaip verdama kūdikiui košelė :

  • Kol vaikas mažas, patogiausia jam košelę virti atskirame, mažame puode. Užkaiskite puodą su vandeniu, kruopščiai po tekančiu vandeniu nuplaukite daržoves, supjaustykite jas stambiais gabalais ir dėkite į verdantį vandenį arba gaminkite garuose. Daržoves stenkitės pjaustyti vienodo storio gabaliukais.
  • Vandens pilkite tiek, kad vos apsemtų daržoves. Geriau košę virti uždengtame puode.
  • Turėkite omenyje, kad vienos daržovės verda ilgiau, o kitos – trumpiau. Pavyzdžiui, ilgiausiai verda morkos, burokėliai, pupelės, žalieji žirneliai, ropės. Kiek trumpiau – bulvės, kopūstai, kalafiorai, brokoliai. Na, o daugiausiai ląstelienos turinčios daržovės – moliūgai, cukinijos, pomidorai – verda greičiausiai, todėl į puodą juos reiktų dėti paskutinius.
  • Skusdami ir lupdami daržoves stenkitės tai daryti atidžiai ir nelupkite storą luobelę – iš karto po ja paprastai yra daugiausia vitaminų ir mineralinių medžiagų. Jeigu kūdikiui virsite pomidorą (beje, jis išverda per kelias minutes), būtinai prieš tai nulupkite odelę. Daržovės neturi būti pervirusios ir ištežusios.
  • Kūdikiams iki vienerių metų maisto nerekomenduojama nei saldinti, nei sūdyti. Natūralaus sūrumo ar saldumo turi pačios daržovės, pavyzdžiui, salstelėjusį skonį suteikia moliūgas, morka, burokėlis. Išvirtas ir sutrintas daržoves paskaninti galima mamos pienu, daržovių nuoviru, sėmenų ar kanapių aliejumi arba sviestu.
  • Jeigu kūdikis nesuvalgo visos išvirtos košelės porcijos, paruoštą daržovienę laikykite šaldytuve ir prireikus vėl pašildykite. Nepatartina šildyti mikrobangų krosnelėje (maistas sušyla netolygiai, išlieka rizika apsideginti), geriau indelį su koše įstatykite į didesnį indą, pripildytą karšto vandens. Vis dėlto sveikiausia kūdikį maitinti kas kartą šviežiai išvirta košelę, todėl geriau iš karto neprivirti per daug.
  • Kūdikio maitinimo pradžiai dažniausiai rekomenduojamos šios daržovės: bulvės, morkos, moliūgai, kopūstai, brokoliai, žiediniai kopūstai, cukinijos.
Pirktinių kūdikių košelių minusai:

1) Pervirta košelė ir ilgas galiojimas – neaiški maistinė vertė

2) Daržovių košelės neskanios

3) Vaisių tyrelės su cukrumi ar saldikliais

4) Turi maisto priedų – modifikuoto krakmolo, tirštiklių, skonio ir spalvos suteikiančių medžiagų, stabilizatorių

5) Neturi svarbiausio komponento – mamos meilės

6) Vaikai, maitinami iš konservų, įpranta matyti “greitą” maistą, o taip ir formuojasi mitybos įpročiai. Užaugęs taip pat rinksis greito maisto variacijas.  

Šiandieninė sveikos mitybos samprata verčia tėvelius atsakingiau rinktis kūdikių mitybą, t.y. vietoje pirktinio maistelio stengtis gaminti košeles patiems iš natūralių produktų. Kūdikių maistą namuose pagaminti nesudėtinga ir ekonomiška, be to, jūs visada būsite tikri, kad jis bus šviežias ir sveikas, be produkto galiojimo laiką ilginančių konservantų.  

Ritos Šilenskienės portretas

Rita Šilenskienė
Subalansuotos mitybos ekspertė

Kursai internetu

Jei norite išmokti tvarkingai maitintis pagal savo amžių, aktyvumo lygį ir gyvenimo būdą, esu pasiruošusi Jums padėti. Kursų internetu metu Jus išmokysiu išgirsti savo organizmo siunčiamus signalus, susitvarkyti mitybą, pagerinti savijautą ir išvaizdą.

Sužinokite daugiau

Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *


2 komentarai po “Kūdikių mityba


  1. Raimonda komentuoja:

    Sveika mityba mažyliams yra tiesiog būtina, nuo jos priklauso mūsų vaikučių sveikata, darnus augimas, vystymasis ir kiti aspektai. Labai svarbu, norint primaitinti vaikučius, tai daryti teisingai ir gaminti maistingas košeles kaip ir siūloma straipsnyje. Visgi, kol yra galimybė nederėtų nutraukti žindymo, nes mamytės pienelis – geriausias. Plačiau apie tai: http://www.avent.limedika.lt/straipsniai/mamos-pienelis-pats geriausias/113/item

    • Rita Šilenskienė komentuoja:

      Taip, Raimonda, sutinku 100proc.! Esu tik už žindymą, tik už natūralų maistą ir džiaugiuosi, kad mano anūkė gavo mamos pieno iki 2 metų! Bet vis tiek nuo 7 mėnesių jau virėme jai daržovių ir lęšių tyreles. Šiuo mnetu 3 metų mažoji prašo ne saldainių, o pomidoro, avokado, ridikėlio ar morkos – tai jai geriausias maistas ir užkandis.