Krienai šventėms ir ne tik

krienai

Parduotuvėje tiesiame ranką į imbierą, bet pamiršome lietuvišką jo pusbrolį – krienus! Tiesa krienai per Kalėdas ar Velykas visada atsiduria ant stalo prie mėsos, kiaušinių ar žuvies patiekalų. Žinoma, jei jo nenurungia baisusis majonezas…

Manoma, kad pirmą kartą krienai paminėti Plinijas Vyresnysio pirmaisiais mūsų amžiaus dešimtmečiais. Vieni pirmųjų krienus, kaip kultūrinį augalą, dar viduramžiais pradėjo auginti vokiečiai. Slavai krienus augina jau nuo IX amžiaus ir dabar dar Rusija vadinama krienų kraštu. Lietuvoje vis dažniau ant kasdienio šeimos stalo taip pat atsiranda krienų. Paprasčiausias būdas jų rasti – prekybos centruose. Tačiau jie pagaminti su cukrumi ir paprastu actu. Jei tik netingite sugaišti 5 minutes, pasigaminkite krienų patys. Stiprumas ir kokybė bus nepalyginama su pramoninio paruošimo. Krienų galima rasti laukuose, užsiauginti darže ar įsigyti turgavietėse.

krienai

Po gausių šv. Velykų vaišių reikėtų ir toliau likusius kiaušinius ar kitą maistą valgyti su krienais, nes jie stimuliuoja žarnyno veiklą, spartina medžiagų apykaitą, padeda išsivalyti žarnynui nuo užsistovėjusio maisto, neleidžia maistui rūgti žarnyne.

Pravartu po švenčių susiplakti ir detoksikuojantį kokteilį: krieno gabaliukas, agurkas, avokadas, kanapių sėklų šaukštas, špinatų, citrina, apelsinas, vanduo.

Viską sudėti į plakiklį ir plakti 2 minutes. Vandens pilti kiek norite tirštumo.

detoksikuojantis kokteilis

Krienai: apsirijusiems, sergantiems ir sveikiems

  • Krienuose esantys fitochemikalai stimuliuoja seilių, skrandžio bei žarnyno fermentų išsiskyrimą ir tokiu būdu lengvina virškinimą.
  • Jų eteriniuose aliejuose gausu fitoncidų, padedančių kovoti su salmonelių bakterijų sukeliamomis ligomis;
  • Padeda kovoje su vėžiu. Krienai – gausus gliukozinolatų šaltinis, padedančių išvalyti kepenis nuo kancerogenų ir stabdančių jau egzistuojančių auglių augimą. Be to, prieskonyje esantys izotiocianatai bei indolai „pažadina” organizmą nuo vėžio saugančius genus;
  • Puiki gripo profilaktikos priemonė;
  • Puikiai valo sinusus ir net gali padėti išgydyti sinusitą. Natūralios medicinos ekspertai rekomenduoja žiupsnį sutarkuotos šaknies įsidėti į burną ir palaikyti kelias minutes. Kai masė praras skonį, ją nurykite;
  • Gydo šlapimtakių infekcijas. Krienai savo savybėmis primena antibiotikus – naikina infekcijas sukeliančias bakterijas. Vartodami šio prieskonio ir nasturtų ekstrakto mišinį užkirsite kelią pasikartojančioms šlapimtakių infekcijoms;
  • Yra naudingi gydant hipocidinį gastritą, tulžies pūslės veiklos sutrikimus;
  • Pasižymi uždegimus ir infekcijas slopinančiomis savybėmis, raminamuoju poveikiu.
  • Stiprina imunitetą. Krienai – tikra vitamino C bomba: 100-e gramų šviežios šaknies yra 29 mg arba 41% rekomenduojamos vitamino C normos. Imunitetą stiprinanti medžiaga kovoja su virusinėmis infekcijoms ir tuo pačiu neutralizuoja kūną žalojančius laisvuosius radikalus;
  • Kramtomi krienai gali padėti išgydyti net paradantozę. Be to, prieskonis slopina dantų skausmą, stiprina dantenas ir gydo skorbutą. Jei grynų krienų skonis Jums nepriimtinas, juos sumaišykite su šviežiomis morkomis;
  • Efektyvus vaistas nuo podagros, reumato, mažakraujystės;
  • Užkerta kelią plaukų slinkimui. Krienai, skatindami kraujo apytaką, padeda atstatyti plaukų šaknis. Naudojimo būdas: maždaug kas antrą dieną ištepkite galvos odą šviežiai spaustomis krienų sultimis. Palaikykite 30 minučių, po to natūralų „losjoną” nuplaukite šiltu vandeniu.

Vitaminai:

Vitamino C yra daugiau nei citrinose ar apelsinuose.

Nedideliais kiekiais yra vitaminų B1, B2, B6, PP, B9.

Turi kalio, kalcio, geležies, vario, magnio, sieros ir fosforo.

Kur panaudoti krienus?

Dėkite į salotų padažus. Ypač tiks gaminant salotas su burokėliais arba obuoliais. Prie mėsos patiekite   aštrų slyvų-krienų padažą.

Keli receptai:

Rausvas krienų padažas

400 g krienų šaknų
2 citrinų sultys
1 nedidelis burokėlis
1 šaukštas medaus
 1 šaukštelis druskos

Viską suplakti, laikyti šaldytuve

Žaliasis itališkas padažas

200 g špinatų (tinka ir šaldyti)
Sauja (50 g)  petražolių
6 šaukštai. tarkuotų krienų

120 g natūralaus jogurto
 l citrinos sultys
 Druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį.

Viską suplakti, laikyti šaldytuve

Krienų vartoti negalima (arba reikia vartoti itin atsargiai):

  • Nepatariama valgyti krienų vaikams iki ketverių metų
  • Sergant skrandžio ir dvylikapirštės žarnos ligomis;
  • Sutrikus kepenų, inkstų, tulžies pūslės ir kasos veiklai;
  • Sutrikus skydliaukės veiklai, jei padidėjęs skrandžio rūgštingumas.
  • Hipertonijos atveju (leidžiama vartoti tik mažais kiekiais).

Būti stipriems, kaip krienai linki Jums.

Ritos Šilenskienės portretas

Rita Šilenskienė
Subalansuotos mitybos ekspertė

Kursai internetu

Jei norite išmokti tvarkingai maitintis pagal savo amžių, aktyvumo lygį ir gyvenimo būdą, esu pasiruošusi Jums padėti. Kursų internetu metu Jus išmokysiu išgirsti savo organizmo siunčiamus signalus, susitvarkyti mitybą, pagerinti savijautą ir išvaizdą.

Sužinokite daugiau

Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.