Kodėl verta į savo mitybą įtraukti kerobą?

Kas yra kerobas?

Kerobas yra augalas, kurio vaisiai atrodo kaip tamsiai rudos žirnių ankštys, kuriose taip pat yra minkštimo ir sėklų. Kerobas yra saldus ir sveikas šokolado pakaitalas, kuris Graikijoje sveikatos gerinimo tikslais yra naudojamas jau net 4000 metų.

Egzistuoja tokie kerobo produktai:

Taip pat galima valgyti šviežias arba džiovintas kerobo ankštis. Žmonės, kurie į savo mitybą įtraukia kerobą, pastebi tokią naudą kaip svorio netekimas ir sumažėję skrandžio sutrikimai.

kerobas

Kaip vartoti kerobą?

Kerobas – tai puikus šokolado pakaitalas, kuris leis Jums mėgautis mėgstamais saldžiais patiekalais, tokiais kaip tortai, šokoladiniai pieno kokteiliai ir pyragaičiai. Kerobas yra puiki šokolado alternatyva, nes:

  • Turi daug skaidulų;
  • Turi daug antioksidantų;
  • Turi mažai riebalų ir cukraus;
  • Yra be kofeino;
  • Yra be glitimo.

Kadangi kerobas yra natūraliai saldus, jis gali padėti patenkinti potraukį cukrui. Jei pastebėsite, kad kerobas nėra pakankamai saldus jūsų skoniui, pabandykite į patiekalą papildomai įdėti stevijos.

Kas vertingiau – kerobas ar kakava?

Dėl panašaus skonio žmonės dažnai lygina kerobą su šokoladu, tačiau kerobas sveikatai yra ženkliai naudingesnis.

Kerobas

  • Turi dvigubai daugiau kalcio nei kakava;
  • Neturi migreną sukeliančių junginių;
  • Yra be kofeino ir riebalų.

Kakava

  • Sudėtyje yra oksalo rūgšties, kuri trukdo kalcio absorbcijai;
  • Kai kuriems žmonėms gali sukelti migreną;
  • Turi daug natrio ir riebalų.

Kerobas taip pat yra puikus vitaminų ir mineralų šaltinis. Kerobas pasižymi šių vitaminų gausa:

  • A
  • B-2
  • B-3
  • B-6

Jame taip pat yra šių mineralų:

  • Kalcio
  • Mangano
  • Kalio
  • Magnio
  • Cinko
  • Seleno

Kerobe taip pat yra daug skaidulų, pektino bei baltymų.

Į racioną įtraukus kerobą, galite gauti daug naudos sveikatai. Kadangi kerobas natūraliai turi daug ląstelienos ir neturi kofeino, šis produktas idealiai tinka žmonėms, turintiems aukštą kraujospūdį. Mažas cukraus ir riebalų kiekis taip pat yra puikus dietinis priedas ar šokolado pakaitalas žmonėms, norintiems sulieknėti. Didelis vitaminų, tokių kaip vitaminai A ir B-2, kiekis yra naudingas jūsų odai ir akių sveikatai.

Šokoladą kerobu galite pakeisti 1:1 santykiu. Šokolado drožles taip pat galite keisti kerobo drožlėmis.

Kerobo guma

Kerobo gumos yra daugelyje odos priežiūros produktų ir vaistų. Paprastai ji žymima kaip C. Siliqua – tai yra mokslinis kerobo gumos pavadinimas. Kerobo guma yra gaunama iš sėklų, kuriose yra 35 proc. gumos.

Kerobo guma daugiausia naudojama kosmetikoje kaip: klijai arba rišiklis, skysčių stabilizatorius, tekstūros stipriklis.

Maisto pramonėje kerobo guma naudojama kaip tirštiklis. Kerobo gumos galima rasti daugelyje perdirbtų maisto produktų, tokių kaip kepiniai, salotų padažai ir mėsos gaminiai.

Kerobo įtraukimas į savo racioną gali padėti:

  • Sumažinti cholesterolio kiekį;
  • Sumažinti širdies ligų riziką;
  • Palengvinti skrandžio problemas;
  • Palengvinti viduriavimą.

Kaip ir kakavoje, kerobo pupelėse yra polifenolių, kurie yra antioksidantai, kurie, kaip žinoma, mažina širdies ligų riziką. Tyrimai rodo, kad į savo racioną įtraukus maisto produktų, kuriuose gausu polifenolių, pvz., kerobą, galima sumažinti aukštą cholesterolio kiekį.

Kerobas gali padėti turintiems virškinimo problemų

Jei turite problemų su virškinimu – verta į savo mitybą įtraukti kerobą. Kerobo taninai, kurie yra augaliniai maisto junginiai, skiriasi nuo įprastų augalų taninų. Įprasti augaliniai taninai ištirpsta vandenyje ir neleidžia virškinti, tačiau kerobų taninai ne. Atvirkščiai, jie turi džiovinantį poveikį virškinamajam traktui, kuris padeda susidoroti su toksinais ir užkerta kelią žalingam bakterijų augimui žarnyne.

Natūralus kerobo cukrus taip pat padeda sutirštinti išmatas. Tyrimai rodo, kad kerobų pupelių sirupas gali būti saugus ir veiksmingas būdas gydyti viduriavimą. Prieš pradėdami vartoti kerobą kaip papildą, pasitarkite su gydytoju.

Daugiau apie kerobo naudas rasite mūsų STRAIPSNYJE.

kerobas

Ar kerobas turi šalutinių poveikių?

Kerobas laikomas „saugiu“ produktu. JAV maisto ir vaistų administracija (FDA) patvirtino kerobo naudojimą maistui, vaistams ir kosmetikai.

Nors alergija kerobui yra reta, viename Ispanijoje atliktame tyrime buvo nustatyta, kad žmonėms, turintiems alergiją riešutams ir ankštiniams augalams, gali pasireikšti alerginės reakcijos kaip: bėrimas, astma ir šienligė. Tačiau tyrimas taip pat išaiškino, kad žmonės, kurie yra ypač alergiški žemės riešutams, gali valgyti virtas kerobų sėklas bei gumą be jokių problemų.

Įspėjimas: nėščioms moterims  valgyti daug kerobo produktų gali būti nesaugu. Tai gali sukelti staigų svorio kritimą ir cukraus bei insulino kiekio kraujyje sumažėjimą.

Kaip išsirinkti 

Rinkitės:

Milteliai gali būti žali arba skrudinti, o gabalėliai gali būti panašūs į šokolado drožles arba parduodami „gabaliukais“.

Jei perkate jau gaminius su kerobu, visada skaitykite ingredientų sąrašą ir stebėkite, ar nėra pridėtinių saldiklių, augalinių aliejų ir emulsiklių.

Ritos Šilenskienės portretas

Rita Šilenskienė
Subalansuotos mitybos ekspertė

Kursai internetu

Jei norite išmokti tvarkingai maitintis pagal savo amžių, aktyvumo lygį ir gyvenimo būdą, esu pasiruošusi Jums padėti. Kursų internetu metu Jus išmokysiu išgirsti savo organizmo siunčiamus signalus, susitvarkyti mitybą, pagerinti savijautą ir išvaizdą.

Sužinokite daugiau

Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Vienas komentaras po “Kodėl verta į savo mitybą įtraukti kerobą?