Kerobo vartojimas

Kerobas yra medis. Nepainiokite jo su Jacaranda caroba, kuris taip pat vadinamas kerobo medžiu. Kerobo vaisius (ankštis ir sėklas) žmonės naudoja vaistams ir maisto produktams.

Kerobas gali padėti esant viduriavimui, diabetui,  rėmeniui  ir didelio cholesterolio kiekiui mažinti. Kaip tai veikia?

Kerobuose yra ypatingų fitonutrientų ir didelis skaidulinių medžiagų kiekis. Šie junginiai gali sumažinti svorį, sumažinti cukraus ir insulino kiekį kraujyje bei sumažinti cholesterolio kiekį.

Kerobas

Efektyvus naudojimas: 

  1. Viduriavimui gydyti. Kai kurie tyrimai rodo, kad vartojant sirupą, išgautas iš pronokusių  pupelių anksčių  arba geriant kerobo ankščių miltelius, sumažėja simptomai, sergantiems ūmiu viduriavimu.
    Kerobos sirupas (Raw Carob Syrup) – sveika cukraus arba medaus alternatyva, tinkanti gardinti kepinius, kavą, karamelizuojant vaisius.
Kerobo sirupas

Kerobos ankščių milteliai (Carob powder) – naudojami vietoje šokolado ar kakavos.

2. Didelio cholesterolio kiekio mažinimui. Dauguma tyrimų rodo, kad vartojant kasdien iki 6 savaičių kerobo anksčių sėklų miltelius (Carob gum-powder), sumažėja bendras cholesterolio ir mažo tankio lipoproteinų (MTL arba „blogojo“) cholesterolio kiekis žmonėms, turintiems vidutiniškai didelį cholesterolio kiekis.

Kerobo ankščių sėklų milteliai (Carob gum-powder) – naudojami kaip tirštiklis ir želė. Yra neutralaus skonio.

Kerobas gali būti naudingas:

  1. Fizinė ištvermė.  Tyrimai su sportininkais rodo, kad vartojant ankščių miltelius  6 savaites, pagerėja sportinės veiklos rezultatai.
  2. Nevaisingumo prevencijai. Tyrimai rodo, kad vartojant sirupą, pagamintą iš maltų ankščių, nevaisingiems vyrams gali pagerėti spermatozoidų funkcija. Bet tai gali nepadidinti gimstančių kūdikių skaičiaus.
  3. Polinkio į aukštą cholesterolio kiekį (šeiminė hipercholesterolemija) mažinimui. Tyrimai rodo, kad 4–8 savaites sėklų miltelių vartojimas sumažina bendrą cholesterolio ir mažo tankio lipoproteinų (MTL arba „blogojo“) cholesterolio kiekį vaikams ir suaugusiems, sergantiems šeimine hipercholesterolemija.
  4. Nutukimui. Tyrimai rodo, kad kerobas gali sumažinti antsvorio turinčių suaugusiųjų cholesterolio kiekį, rezistenciją insulinui, padidinti sotumą jausmą, padidinti skaidulinių medžiagų suvartojimą, pagerinti žarnyno funkciją..
  5. Celiakijai.
  6. Rėmeniui.
  7. Pykinimo simptomų nėštumo metu mažinimui.

Maisto produktuose ir gėrimuose kerobas naudojamas kaip kvapioji medžiaga ir šokolado pakaitalas. Kerobų miltai (Carob flour) ir ekstraktai taip pat naudojami įvairių maisto produktų gamyboje. Įprastus miltus kepiniams galima keisti kerobo miltais lygiomis dalimis. Kerobo miltai tinka įvairiems kepiniams ir turi daug skaidulų.

Kerobo miltai

Daugumai žmonių kerobas yra TIKRAI SAUGUS. Kai kurie žmonės gali būti alergiški kerobui.

Įspėjimai

Vaikams: kerobo guma (sėklų milteliai) yra saugi, kai ji naudojama sveikiems kūdikiams, turintiems vėmimo problemų po maitinimo. Galimi būti nesaugu naudoti neišnešiotiems kūdikiams.  Gali veikti, kaip motinos pieną tirštinanti medžiaga. 

Nėštumas ir žindymo laikotarpis: kiekvienas atvejis yra individualus, rekomenduojama pasitarti su gydytoju.

Ritos Šilenskienės portretas

Rita Šilenskienė
Subalansuotos mitybos ekspertė

Kursai internetu

Jei norite išmokti tvarkingai maitintis pagal savo amžių, aktyvumo lygį ir gyvenimo būdą, esu pasiruošusi Jums padėti. Kursų internetu metu Jus išmokysiu išgirsti savo organizmo siunčiamus signalus, susitvarkyti mitybą, pagerinti savijautą ir išvaizdą.

Sužinokite daugiau

Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Vienas komentaras po “Kerobo vartojimas