Baltasis ridikas-Daikonas

Rudenį ir žiemą daržovių šaldytuve dažnai į mus žiūri didelė, balta šaknis. Ji dažnai patenka ant mūsų stalo, nes tai vitaminų ir mineralų žiemos karalienė. Skonis primena pažįstamas visiems įprastą ridikėlį, bet šiek tiek minkštesnis ir švelnesnis, nedegina liežuvio. Kai kas jį vadina “japoniniu ridiku”, kai kas “kininiu ridiku”, bet nuo to jo vertė nemažėja.

Jame esantis vitaminas C kartu su vitaminu B teigiamai veikia nervų sistemą, atstato emocinę pusiausvyrą ir koncentraciją. 300 g Daikono ridiko yra paros dozė vitamino C. Daikonas yra lyderis tarp daržovių dėl jame esančio kalcio, kuris lengvai pasisavinamas ir yra svarbus dantų, kaulų ir plaukų sveikatai.

Jį valgant vyksta kepenų ir inkstų valymasis. Gerai sukramtytas ridikas lengvai tirpina smėliuką ir akmenukus inkstuose. Daikonas turi puikių antiseptinių ir antibakterinių savybių– tai išduoda kartus jo poskonis. Ir galiausiai jis yra labai naudinga daržovė vėžio prevencijai.

Metant svorį šią daržovę kuo dažniau įtarkuokite į salotas, nes ji turi daug skaidulinių medžiagų, kurios suteikia sotumo, o kalorijų turi juokingai mažai- tik 21 kalorijų 100 g produkto.

Mokslininkai atliko daug tyrimų, kuriais įrodė, kad žali, termiškai neapdoroti ridikai sugeba iš kūno pašalinti radioaktyviąsias ir toksines medžiagas, taip pat padėti sumažinti blogojo cholesterolio perteklių.

Ši daržovė rekomenduojama pacientams, sergantiems cukriniu diabetu ir tiems, kurie kenčia nuo širdies ir kraujagyslių ligų.

Daikonas nerekomenduojamas pacientams, sergantiems gastritu, skrandžio opa, kurie turi įvairių rūšių kepenų ligų, inkstų problemas ar podagrą.

Aš juos vartoju dažnai kaip salotų komponentą, o kartais trumpai patroškinu su saldesnėmis daržovėmis-moliūgu ar burokėliu. Mėgstame sugrūsti su saldžia bulve ir valgyti su raugintais kopūstais, užpiltais sėmenų aliejumi ir pagardintais svogūnėliais. Tai vienas iš mano receptų:
https://pirmassaukstas.lt/sveiki_receptai/saltotos-su-daugais/

2 komentarai po “Baltasis ridikas-Daikonas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *