Avokadų aliejus

Nors avokadų aliejus nėra taip gerai žinomas kaip alyvuogių aliejus, tačiau jis aktyviai skinasi kelią į sveikata besirūpinančių žmonių virtuvę. Jis ne tik skanus, bet ir labai naudingas.

Švelnaus riešutų skonio avokadų aliejus gali būti naudojamas gaminant tiek šaltus, tiek karštus patiekalus. Jis yra mėgstamas daugelio Keto mitybos pasekėjų dėl didelio sveikų riebalų kiekio. Šis aliejus laikomas sveiku širdžiai, nes jame yra daug mononesočiųjų riebalų rūgščių, kurios yra priešuždegiminės.

Naudos:

1. Avokadų aliejus yra spaudžiamas iš avokado minkštimo. Beveik 70% aliejaus sudaro širdžiai naudinga oleino rūgštis, mononesočiosios omega-9 riebalų rūgštys . Oleino rūgštis taip pat yra pagrindinis alyvuogių aliejaus komponentas. Manoma, kad būtent dėl jos galima priskirti nuopelnus šiema aliejams kaip sveikatai palankų maisto produktą.

2. Avokadų aliejus ir alyvuogių aliejus efektyviausiai didina DTL – „gerojo“ cholesterolio kiekį. Tyrimais nustatyta, kad avokadų aliejus gali būti naudingas širdies sveikatai, įskaitant sumažėjusį kraujospūdį ir cholesterolio kiekį kraujyje.

3. Avokadų aliejus yra gana geras liuteino, karotenoidų šaltinis. O tai reikalinga palaikyti akių sveikatą. Valgant daug produktų, kuriuose gausu liuteino, gali sumažėti kataraktos ir geltonosios dėmės degeneracijos rizika.

4. Gali sumažinti artrito simptomus.Osteoartritas yra dažniausia artrito forma. Ypač rekomenduojama valgyti avokadus ir naudoti aliejų žmonėms, sergantiems klubo ir kelio sąnario osteoartritu. Taigi, avokadų aliejus turi priešuždegiminį poveikį.

Keto dietoje labai svarbu vartoti daug  riebalų. Tai yra maždaug 70-75% riebalų, 20% baltymų ir 5-10% angliavandenių.

avokadų aliejus ir avokadai

Kadangi ketozei pasiekti reikia vartoti daug riebalų, dažnai žmonės geruosius riebalus keičia ne tokiais palankiais sveikatai, žiūrėdami tik į kainą . Tuomet rezultatai tokio maitinimosi gali būti atvirkštiniai. Avokadų aliejus yra vienas geriausių riebalų, skatinantis didėti  gerojo cholesterolio kiekį, padedantis absorbuoti svarbias maistines medžiagas. Turtingas ne tik oleino rūgštimi, bet ir A, E ir D vitaminais.

Įtraukę avokadų aliejų į savo mitybą, galite padėti išlaikyti reikiamą riebalų kiekį ir gauti svarbių maistinių medžiagų. Ant jo galite kepti drąsiai mėgstamus patiekalus, nes jo dūminis taškas yra 270C.

Ritos Šilenskienės portretas

Rita Šilenskienė
Subalansuotos mitybos ekspertė

Kursai internetu

Jei norite išmokti tvarkingai maitintis pagal savo amžių, aktyvumo lygį ir gyvenimo būdą, esu pasiruošusi Jums padėti. Kursų internetu metu Jus išmokysiu išgirsti savo organizmo siunčiamus signalus, susitvarkyti mitybą, pagerinti savijautą ir išvaizdą.

Sužinokite daugiau

Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.