Kita

Saldainiai “Totosas”

Mėgstantiems “Bounti” ar “Rafalello”, puiki alternatyva-šie puikaus skonio, sotūs ir “nekenksmingi” saldainiai. Juos mane išmokė mano anūkėlė, nes (Ačiū Dievui ir mano protingai dukrai) mažoji Gilė auga be cukraus ir kviečių produktų. Ji sako:”Gilė noji totoso” … Taigi 5 minutės ir turėsite maistingus, netradicinius skanumynus, kurie pradžiugins ir didelį, ir […]

Skaityti plačiau

Sveikas tortas be gliuteno ir cukraus

Mamai tortas: (25 cm apvali forma) 200 g kokoso drožlių arba 1 šviežias kokosas 4 XL tryniai ir baltymai, išplakti atskirai 150 g minkšto sviesto 150 g razinų, išmirkyti 200 g 72% šokolado 1 a.š. sodos 1 a.š. cinamono 50 g (6 nedideliai) šaukštaitapijokos miltų arba 100 g avižų miltų […]

Skaityti plačiau

Duona “Ale focaccia”

Dažnai girdžiu iš klienčių, kad “be baltos duonos gyventi negaliu”… Kaip “mažą nuodėmę” moterys nusiperka “Fokačia” itališką duoną ir po to graužiasi, kad vėl privalgė miltų. Kaip sveikesnė alternatyva gali būti ši duonelė, kuri patenkins “baltų miltų” poreikį, bet nebus tokia riebi ir ne taip greitai sudžius. Net savaitę ji […]

Skaityti plačiau

Kokosiniai kiaušinukai lizdeliuose

Sveikas desertas Velykoms. Margučiai gali būti ir iš kokosų. Šis desertas ne tik papuoš Jūsų šventinį stalą, bet ir bus naudingas sveikatai. Kokoso riešutai ir aliejus rekomenduojami metantiems svorį ir besirūpinantiems cholesterolio lygiu ir vlabai tiks alergiškiems šokoladui. Kiaušinukai lizdelyje, 12 lizdelių: Kiaušinukams: 100 g kokoso drožlių 40g (1š) kokoso aliejaus,ištirpinti […]

Skaityti plačiau

Saldžiosios bulvės keksiukai

Kalbantis apie mitybą sergant diabetu, prieš akis iškyla du produktai- avižos ir saldžioji bulvė. Vienas dėl sotumo, skaidulų šaltinio, mikroelementų ir cukraus  šuolių sumažinimo. Kitas dėl to, kad ši saldi bulvė vos ne sveikiausias produktas žemėje! Ir dar valgant šiuos keksiukus, būsite ne tik sotūs ilgam, bet ir patenkinsit saldumynų […]

Skaityti plačiau

Apelsininis-kokoso pyragas

Kai šalta, norisi sočiau ir saldžiau. Pyragas su arbata ir prie židinio-tobulas vaizdelis. Savaitgalį pasilepinkite, o jei turite noro ir laiko savaitės dienomis, puikus variantas kavos/arbatos pertraukėlei iki pietų. Apelsinas-žiemos vaisius, o kokosas-sotumo ir sveikatos šaltinis. Jis saugo nuo virusų ir kovoja su grybelinėmis infekcijomis. Šis nuostabus tropikų riešutas primena […]

Skaityti plačiau

Spanguolių-riešutų roksai

Mokykloje niekaip nesupratau, kodėl iškilūs,  kieti miltų kauburėliai su razinomis vadinasi “roksai”. Matyt, kad tarybiniais laikais blogai mokino anglų kalbos… Jei būtų pavadinimas ” skali”, tai viskas būtų aišku. Atsidariau šaldytuvą ir į mane pažvelgė visas puodas spanguolių. Ir tuoj pat pagalvojau: noriu arbatos su spanguoliniais roksais! Iš karto supratau, […]

Skaityti plačiau

Pyragas “Morkų kvadratas”

Atvėsę orai dažniau traukia į virtuvę. Norisi, kad namai pakviptų cinamonu, kepamais obuoliais ar duona. Vos 15 min ir jau orkaitėje gali pukšėti kvepiantis morkų pyragėlis. Geriausia išsikepti iš ryto ar vakaro, nes pjaustyti galima tik atvėsintą. Šį kartą noriu sunaudoti visas mažas morkeles, kurios greitai vysta ir netinka ilgesniam […]

Skaityti plačiau

Nekeptas aviečių tortas

Avietės – grožio įsikūnijimas. Tai labai paslaptinga, skani, kvapni, o svarbiausia nepaprastai sveikatai naudinga uoga. Tai natūralus antidepresantas, gražios odos ir plaukų sergėtoja. Greitas tortukas, kurį galite pasigaminti tiek iš šviežių, tiek iš šaldytų uogų ( tik teikėtų atšildyti). Paruošimo laikas: 20 min. Priemonės: Atsidaranti arba išsikeliančiu dugnu 28 cm […]

Skaityti plačiau

Rudeninis desertas “Dviems po du”

Dienos metu kartais pasilepiname desertu. Niekada negalvoju iš anksto ką gaminsiu. Viskas priklauso nuo turimo laiko ir produktų. Įžengiu į virtuvę ir apsidairau: laiko gamybai turiu 5 min., t.y. kol išvirs kava ar arbata. Vadinasi reikia greito deserto! Spintelėse visada yra kažkokių sėklų, kruopų, džiovintų vaisių. Na o šį kartą […]

Skaityti plačiau

Pyragas ” Vasarą palydint”

Po saulės pasveikinimo pasiimu kibirą ir einu link daržiuko. Nors mažo, bet turtingo: burokai, cukinijos, morkos, pankoliai, kaliaropės, visokių prieskoninių žolelių ir .t.t. Šiandien atvažiuoja netikėtai svečiai, tad būtinai turiu iškepti pyragą. Kaži ar atspės, kad pyragas bus iš daržovių?! Visai kepimo skardai reikės: Šlapi ingredientai: 600 g jau be […]

Skaityti plačiau

Linksmasis obuolainis

Obuoliai- tai Lietuvos auksas. Mokslininkai nustatė, kad kasdien suvalgant po 2 obuolius, cholesterolio kiekis sumažėja 16%, o toks pats obuolių kiekis plius vienas mažas arba vidutinis svogūnas ir 4 puodeliai žaliosios arbatos sumažina infarkto pavojų 32%. Verta susimąstyti, nes lietuviai 2 kartus lenkia europiečius mirčių skaičiumi nuo širdies ir kraujotakos ligų. […]

Skaityti plačiau

Krituolių obuolių pyragas

Atėjo metas perdirbti pirmuosius krituolius, raudonžandžius obuoliukus. Kai augini medį, budi prie jo, kad nenušaltų žiedai, nenulestų varnos, kiekvienas obuoliukas, nors ir pagraužtas kirminėlio, laaaabai brangus ( pinigais tai neįvertinama…). Dalinuosiu mažų, neišvaizdžių obuoliukų sunaudojimo receptu. Jei prisijungs į gamybos procesą ir šeimos nariai, tai užtruks tik 5 min., jei […]

Skaityti plačiau

Naminis jogurtas

Net miestiečiams jau yra galimybė iš ūkininkų nusipirkti šviežio pieno. Geriausia, kad tai būtų ožkų ar avių pienas, bet tiks ir natūralus karvės pienas. Bakterijos parduodamos mažais butteliukais Eastleand turkų parduotuvėje, bet gali būti kartą nupirktas avių jogurtas iš eko Giedriaus ir Birutės Prakapavičių ūkio. Jis tiks 4- iems kartams. […]

Skaityti plačiau

Joninių tortukas

Svarbiausia pasirūpinti atsegama ar iškeliamu dugnu forma ir uogomis. O visa kita užtruks tik 15 minučių! 3 a.š agar- agaro ar maistinio želatino 40 g 100 ml vandens ir palikti. Į puodą supilti 100 g kokoso drožlių, 400 ml vandens, 15 džiovintų figų ir pavirti 8 minutes. Į verdantį skystį […]

Skaityti plačiau