Makadamijos riešutai sveikatai
Makadamijos riešutai – vieni rečiausių ir brangiausių riešutų rūšių, tikras delikatesas. Ypatingo skonio – traškūs, šiek tiek saldūs riešutai,kuriuose gausu mononesočiosios palmitoleinės (omega-7) rūgšties, kuri sudaro net 22%. Kitaip nei kituose riešutuose, šiuose yra nedaug (apie 9%) baltymų, panašiai tiek pat angliavandenių, apie 2% ląstelienos, o taip pat kalcio, fosforo, kalio, seleno, natrio, geležies, vitamino E, A ir B3.
Šie riešutai smarkiai mažina cholesterolio kiekį ir apsaugo nuo širdies ligų. Mokslininkai nustatė, šių riešutų sauja per dieną, vartojama penkias savaites iš eilės, sumažina bendrą cholesterolio kiekį kraujyje daugiau nei 9,4 proc., o blogojo cholesterolio (LDL) kiekį – beveik 9 proc.
Taip pat iš šių riešutų spaudžiamas labai vertingas ir brangus aliejus puoselėjantis odą ir plaukus.
Reguliariai vartojami makadamijos riešutai gali padėti sumažinti širdies ir kraujagyslių sutrikimų riziką. Dėl juose esančių antikosidacinių junginių gali lėtinti senėjimo procesus, užkirsti kelią lėtinėms ligoms ir vėžiniams susirgimams. Taip pat jie turi medžiagų, kurios teigiamai veikia centrinės nervų sistemos darbą ir periferinės nervų sistemos veikimą. Teigiama, kad makadamijų riešutai turi tonizuojančių savybių, pagreitina organizmo atkūrimo procesą po išsekusio fizinio krūvio, protinio nuovargio ar lėtinės ligos.
Maistui
Dėl didelės naudingų medžiagų koncentracijos, makadamijos riešutai rekomenduojami valgyti saikingai. Dėl išskirtinų skoninių savybių ir retumo dažniausiai vartojamas kaip desertas ar užkandis. Tačiau taip pat galima dėti į sausus pusryčius ar salotas. Susmulkinti arba malti, jie idealiai tinka kaip desertų, pyragų, saldžių kremų ir duonos kepinių priedas ar pyragų ir sausainių dekoracija.Termiškai apdoroti nerekomenduojama, kad neprarastų vertingųjų medžiagų.
- iš kurių sočiųjų riebalų rūgščių: 10 g;
- iš kurių cukrų: 4,5 g;
Atsiliepimai
Atsiliepimų dar nėra.