Straipsniai

Subalansuotos mitybos vadovas

Tai kaip mums maitintis šiandien, kad būtume sveiki ir gražūs? Subalansuotos mitybos vadovas “Pirmas šaukštas” atskleis jums paprastas sveiko gyvenimo paslaptis. Patarimai, receptai, meniu. Kokia turi būti mūsų subalansuota mityba? Kaip susigaudyti informacijos sraute ir kas yra sveika? Pažiūrėkime kur gyvena sveikiausi ir laimingiausi žmonės pasaulyje bei mokinkimės iš jų. […]

Skaityti plačiau

Daržovių šaldymas

 Žurnale “Savaitė” Nr. 30  2018 liepos 26 d. kviečiu skaityti pilną mano straipsnį apie daržovių šaldymą. Šviežias daržoves ir žalumynus – į šaldiklį!   Vasarą galime iki soties mėgautis šviežiomis daržovėmis ir žalumynais. Tačiau šiltasis sezonas ilgai netruks, tad verta pasiruošti atsargų žiemai. Ką reikėtų žinoti apie daržovių ir žalumynų […]

Skaityti plačiau

Viskas apie ledus

Šią vasarą, tikriausiai, bus sumuštas ne tik oro karščio rekordas, bet ir didžiausias suvalgytų ledų kiekis… Karštą dieną taip ir traukia žmonės prie ledų šaldytuvo. Tačiau, stebint, kaip renkasi ledus, nepastebėjau nei vieno, kad skaitytų etiketes. O vertėtų, nes akcija ar graži pakuotė gali slėpti daug pavojų apie kuriuos ir […]

Skaityti plačiau

Žurnalui “Savaitė” apie cukrų

Kodėl mums reikia mažiau cukraus ir kuo jį pakeisti? Riboti cukrų – nuo pirmo šaukšto Nors daug kalbama apie cukraus žalą organizmui, ne kiekvienas sugebame atsispirti smaližiavimo pagundai. Kuo pavojingas cukrus ir kuo vertėtų jį pakeisti, kad taptume sveikesni ir laimingesni?   Pratinamės gerti arbatą be cukraus, susilaikome nuo šokolado […]

Skaityti plačiau

Sezoninė mityba

Anksčiau, proseneliams nereikėjo aiškinti kaip maitintis, ką kada valgyti, nes nebuvo tokios pasiūlos parduotuvėse, kuri iškreipė valgymo įpročius. Dabar užėjus į parduotuvę,nesuprasi kada vasara, kada žiema. Esant šaltam orui, organizmas kaupia šilumą viduje, bet jei tuo metu valgome vėsinančius produktus, atšaldome ir kasą, ir kepenis, tuomet  eikvojama kitų organų energiją, […]

Skaityti plačiau

Kodėl nedirba žarnynas?

Nenustebkite, bet jūsų psichinė, fizinė ir dvasinė sveikata yra visiškai priklausoma nuo lėkštės turinio. Prisiminkite kokios esate nuotaikos kai susuka pilvą. O ar įsivaizduojate, kaip kenčia tie žmonės, kurie tuštinasi kas 3 ar 4 dienas ir taip metai iš metų? Dažnai tokie žmonės gyvena vartodami laisvinamuosius vaistus, bet nesprendžia problemos […]

Skaityti plačiau

SOJOS nauda kūnui slypi jos kilmėje

Prieš tūkstančius metų atsirado sūriai salstelėjęs rudas skystis, kuris paskanino daugelį patiekalų Azijos šalyse. Ir iki šių dienų Kinijoje druska praktiškai nevartojama, nes visi druskos reikalaujantys patiekalai gardinami sojos padažu. Ar jis gerai, ar ne? Kokį pasirinkti, jei sugalvosime savo spintelėse turėti iš rytų atkeliavusį padažą? O verta žinoti kaip […]

Skaityti plačiau

Gyvenimas po 40-ies metų

Pasakykite 20-mečiui: “Ei, ar žinai, kad bandelės nesveika? O coca cola tinka tik namų valymui!?“ Gausite atsakymą: “taigi skanu! Man nieko neskauda, virškinimu nesiskundžiu, o malonumo neatsisakysiu”. Apgailėtina, bet jau dabar jauni žmonės negali pasigirti puikiai veikiančia virškinimo sistema, idealiomis formomis ar gera savijauta. O ką jau kalbėti, kai pasas […]

Skaityti plačiau

“Mama, noriu dešrelių!”

Kelias minutes sustojau prie dešrelių skyriaus ir stebėjau jaunas mamas. Prieina, žvilgteri į kainą ir krauna į krepšį. Priėjau ir klausiu, kodėl renkasi būtent šitas. Atsakymai pribloškia: ”renkuosi pagal kainą”, “šitos labiausiai patinka vaikui”, ”šiuo metu joms akcija”… O sudėtis? Deja, ne tiek svarbu. Nei viena iš 7 pakalbintų nepasakė, […]

Skaityti plačiau

Mėsai TAIP ar NE?

      Lietuviai mėsos suvartoja kone daugiausiai Europoje – statistiniais duomenimis vienas Lietuvos gyventojas suvalgo apie 65kg per metus. O jei priskaičiuoti kelias dešimtis tūkstančių vegetarų, kurie nevalgo mėsos, tai gal ir visus 80kg sušlamščia vienas tautietis. Būtent tokius skaičius pateikia Europos statistikos tarnybos.Iš tikrųjų mes mėsos suvartojimu lenkiame ne tik […]

Skaityti plačiau

Vaikų mityba

Savo kūdikius nuo pirmų minučių apgaubiame meile ir šiluma. Mokome vaikščioti, kalbėti, auklėjame, kad nedarytų tėvų klaidų, ruošiame kokybiškam ir laimingam gyvenimui. O ar susimąstome, kad jo laimė priklauso nuo to, kaip funkcionuoja jo organizmas? O tai didžia dalimi lemia mityba. Nuo įduoto į rankas pirmo šaukšto turinio ir valgymo […]

Skaityti plačiau

Raugintos daržovės

Napoleonas buvo pirmasis iškėlęs maisto konservavimo idėją, nes reikėjo aprūpinti judančią armiją maistu ir paskelbė, kad apdovanos tą, kas sugalvos kaip išlaikyti maistą kuo ilgiau nesugedusį. 19a. pradžioje prancūzas konditeris Appertas sugalvojo maistą pakaitinti stiklainyje ir pastebėjo, kad jis ilgiau lieka nesugedęs. Tačiau stiklainius kariuomenei tampytis buvo sunku ir ši […]

Skaityti plačiau

Obuolys = jokių ligų!

 Tai vienas populiariausių ir plačiausiai auginamų vaisių pasaulyje. Šiuo vaisiumi ne tik Ieva suviliojo Adomą, bet nuo seno obuolys laikomas sveikatą, jaunystę ir grožį palaikančiu maistu. Mokslininkų teigimu,obuolys patenka į dešimtuką „Super produktų“ gerai sveikatai palaikyti. Obuolys su odele 100 g turi 52 kcal., vanduo juose sudaro apie 85.56 g,o […]

Skaityti plačiau

Slyvos mūsų grožiui ir sveikatai

Tuoj su pintinėlėmis keliausime į sodus prisiskinti gražuolių slyvų. Jų būna visokių dydžių – nuo beisbolo kamuoliuko iki mažos vyšnios. Jos skiriasi ir spalva, ir skoniu. Vien JAV yra daugiau nei 140 veislių. Slyvų medžiai auginami visuose žemynuose, išskyrus Antarktidą. Jos užima antrą vietą labiausiai auginamų vaisių pasaulyje. Tačiau visos […]

Skaityti plačiau

Cukinijos-sveikatos ir grožio šaltinis

Jau nieko dabar nenustebinsi, pasakydamas, kad užsiauginai cukiniją. Vieni giriasi jų dydžiu, kiti gaus, treti spalva, ketvirti išradingu panaudojimo būdu. Iš Amerikos atkeliavusi cukinija nors laikoma daržovė, bet iš tiesų botaniškai priskiriama vaisiams. Italai po 1850metų išvedė įdomias veisles, kurios ir paplito po Europą. O dabar belieka jas tik protingai […]

Skaityti plačiau