Įžanga į keto mitybą

Namas gali būti kūrenamas anglimi, dujomis, pjuvenomis arba malkomis. Nuo pečiaus kokybės ir pasirinkto tipo kuro priklauso kaip greitai jis sušils. Taip pat yra ir su jūsų kūnu: yra dvi rūšys energijai gauti, t.y. 2 kuro rūšys: visiems žinomi ir įkalti nio mažens angliavandeniai bei dabar populiarėjantys riebalai.

keto patiekalo pavyzdys

Kai žmonija berydama angliavandenius nutuko ir apsirgo, prisiminė daktarai ir mokslininkai kuo maitinosi žmonija kol nebuvo vėžio, diabeto ir širdies karaujagyslių ligų. Nuo mažens mums buvo rodoma maisto piramidė, kurioje pagrindą sudaro bandenlės, makaronai ir duona. Pastaraisiais metais jau garsiau įsiterpia Viduržemio jūros piramidė, kurioje grūdai atsidurai viršuje. O daktaro Unikausko dėka jau daug kas išmėgino ir keto mitybą.

Keto mitybos pavadinimas kilo iš kūno energijos šaltinio-ketonų, kuriuos naudoja savo veiklai organizmas. Keto mityba dažnai painiojama su žemo angliavandenių kiekio mityba.
• Keto mityba– 20-30g anglaivandenių per dieną
• Žemo angliavandenių kiekio maitini masis – Iki 50g angliavandenių per dieną
• Vidutinio angliavandenių kiekio maitinimasis– Iki 100g angliavandenių kiekio visos maisto energinės vertės

Žiūrint makro medžiagas, Keto mityboje 70% energinės vertės gaunama iš riebalų, 20% yra baltymai ir 10% angliavandeniai. Tačiau nereikia pamiršti, kad yra svarbios ne tik makro medžiagos, bet ir mikromedžiagos- vitaminai!, mineralai, antioksidantai. Jei jų mityboje truks, po kurio laiko kūnas jums duos žinoti. Bet kuriuo atveju, visos sveikatos ir išvaizdos problemos prasideda nuo nesugebėjimo susikalbėti su savimi, nuo nesugebėjimo išgirsti kūno siunćiamų signalų.

Jei jau ryšitės išmėginti keto mitybą, teks pasistengti paskaičiuoti makro, mikro medžiagas, pasirūpinti skaidulinėmis medžiagomis, kad nuo mėsos, riebalų ir kiaušinių neužsikimštų žarnynas.

Nauda Keto dietos neabejotina:
• Sumažėjas svoris, nes kūno energijai gauti deginami riebalai
• Sumažėjas blogasis cholesterolis, nes jis didėja nuo rafinuotų ir nepanaudotų angliavandenių
• Pagerėjusi odos būklė, nes sumažėja kūne uždegiminių procesų
• Padidėjęs jautrumas insulinui
• Geresnė diabeto kontrolė, nes nešokinėja gliukozė kraujyje

Susidomėjote? Štai ką reikė reikės padaryti:
• Pereiti 2 svaičių persijungimo į kitą kuro rūšį abstinencijos laikotarpį
• Pasimokyti apsipirkti, rinktis kavinėse ir gaminti keto maistą
• Išsiugdyti kitokius maitinimosi įgūdžius
• Rasti alternatyvą savo mėgiamiems patiekalams
• Turėti kantrybės sulaukti rezultato- 2 mėnesiai…

Ko teks vengti:

  1. Saldumynai VISI!
  2. Miltiniai (makaronai, picos ir t.t.)
  3. Medus ir kiti saldikliai su kalorijomis
  4. Gazuoti gėrimai
  5. Alkoholis
  6. Sultys
  7. Vaisiai

Išmoksite daug skanių, paprastų receptų ir neskriausti savo kūno.

Gaminti KETO patiekalus labai paprasta. Mano duona “Klauskite daktaro” laidoje

Ritos Šilenskienės portretas

Rita Šilenskienė
Subalansuotos mitybos ekspertė

Kursai internetu

Jei norite išmokti tvarkingai maitintis pagal savo amžių, aktyvumo lygį ir gyvenimo būdą, esu pasiruošusi Jums padėti. Kursų internetu metu Jus išmokysiu išgirsti savo organizmo siunčiamus signalus, susitvarkyti mitybą, pagerinti savijautą ir išvaizdą.

Sužinokite daugiau

Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kiekvieną savaitę dalinamės 2-3 naujomis sveikų receptų idėjomis ir naudingais straipsniais apie teisingus mitybos įpročius bei produktų savybes


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


3 komentarai po “Įžanga į keto mitybą


  1. Šarūnė komentuoja:

    Sveiki, ar įmanoma Keto mityba be gyvūlinės kilmės produktų: mėsa, paukštiena, žuvis ir jūrų gėrybės?

  2. Jonas komentuoja:

    Padidėjęs atsparumas insulinui- tai užkandžiavimo atsikratymas;
    Padidėjęs jautrumas insulinui, atsparumas yra liga, mes norim būti jautrūs, kad nebadautume